Torta s jablkovou a vínovou plnkou

Cesto

 - 3 vajcia,3lyžice studenej vody,100 g práškového cukru,1 vanilínový cukor,100 g polohrubej múky,2 lyžice zemiakového škrobu,2 lyžičky prášku do pečiva,štipka soli

Jablková plnka

 - 700 g očistených jabĺk,šťava z 1/2 citróna,50 ml rumu,40 g kryštálového cukru,400 ml jablkového džúsu,1 vanilkový puding/40 g/,1lyžička mletej škorice

Vínová plnka

 - 2 vajcia,3 žĺtka,100 g kryštálového cukru,120 ml suchého červeného vína,2 klinčeky,200 ml smotany na šľahanie,1 lyžica práškového cukru,10 g jemne mletej želatíny

K tomu - 50 ml šľahačky,usušené jablčné lupienky,3 jablká/červené,zelené a žlté/ - na ozdobu,tuk na vymastenie a múka na vysypanie tortovej formy

Postup prípravy

- Vyšľaháme bielka s vodou.Postupne pridáme cukor,vanilínový cukor, jedno po druhom žĺtka a múku zmiešanú s práškom do pečiva,škrobom a štipkou soli.

Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy s priemerom 24 cm.
Pečieme pri teplote 180-190 stupňov asi 20-30 minút.

Upečený korpus necháme vo forme vychladnúť.



Jablková plnka

 - Jablká ošúpeme,nakrájame na kocky,polejeme rumom a citrónovou šťavou. Pridáme cukor,škoricu,prilejeme 320 ml jablkového džúsu a všetko spolu necháme vrieť asi 10 minút.

 80 ml jablkového džúsu a krémový prášok dobre premiešame ,prilejeme do vriacej jablkovej hmoty a povaríme asi 2 minúty.Potom plnku necháme vychladnúť.

Vychladnutý korpus prerežeme vodorovne na dve časti.
Jeden plát vložíme do tortovej formy s kovovým okrajom.
Rozotrieme naň jablkovú plnku , položíme druhý plát a dáme do chladničky tuhnúť aspoň na 2 hodiny.

Vínová plnka
- vajcia a žĺtka vyšľaháme so 100 g kryštálového cukru vo vodnom kúpeli ./asi 15 ,minút/Za občasného miešania necháme vychladnúť.

Želatínu necháme 10 minút napučať v 2 lyžiciach vody.

Vyšľaháme šľahačku s 1 lyžicou práškového cukru a zmiešame ju s vychladnutou vajíčkovou hmotou.

Víno s 2 klinčekmi prevaríme .Klinčeky vyberieme a do horúceho/nie vriaceho/ vína vmiešame napučanú želatínu a miešame, kým sa nerozpustí .

Do vína so želatínou vmiešame 2 lyžice vajíčkovej hmoty .Dobre premiešame.

Na chvíľu dáme do chladničky /kým hmota nezačne po obvode tuhnúť/.


Torta

- korpus s jablkovou plnkou vyberieme s chladničky a vrch natrieme vínovou plnkou.
Vrch zarovnáme a necháme tuhnúť v chladničke aspoň 3 hodiny.

Bok torty natrieme šľahačkou , do šľahačky jemne povtláčame jablkové lupienky.

Vrch torty ozdobíme jablkovými hviezdičkami,ktoré vykrojíme pomocou kovových formičiek-hviezdičiek.Aby dužina jablka nehnedla pokvapkáme ju citrónovou šťavou.