Svieži koláč z čerstvých ríbezlí
30 dkg hladkej múky
1 kypriaci prášok
6 dkg Hery
6 vajec
15 dkg krupicového cukru
2 vanilkové cukry
100 ml smotany na šľahanie
70 dkg čerstvých ríbezlí
20 dkg práškového cukru
Žĺtky, Heru, krupicový cukor a 1 vanilkový cukor vymiešame dopenista, primiešame smotanu a preosiatu múku s kypriacim práškom. Cesto dáme na vymastený a múkou vysypaný plech a dáme ho piecť na 20 minút do vyhriatej rúry (elektrická 180°C, plynová – stupeň 3). Ríbezle pomocou vidličky zbavíme stopiek, premyjeme vodou a necháme odkvapkať. Zmiešame s práškovým cukrom. Bielky vyšľaháme dotuha s druhým vanilkovým cukrom. Na ešte vlažné upečené cesto rozložíme ríbezle aj so šťavou, ktorú pustili, a na ne nanesieme ušľahaný sneh. Vrch pocukrujeme lyžicou práškového cukru. Koláč opäť vložíme do rúry a pečieme ešte 5 – 10 minút, kým sneh nezačne hnednúť.