Praclíky
60 dkg hladkej múky „špeciál“
20 dkg smetolu (Palmarín)
2 1/2 dl mlieka
4 dkg kvasníc
trošku soli.
Poleva:
3 čajové lyžičky hladkej múky
3 čajové lyžičky soli
studená voda podľa potreby
vymiešať do hladka
aby sa dalo polievať.
Postup:
vo vlažnom mlieku rozmrvíme kvasnice, kvások potom vylejeme do pripravenej múky so smetolom a troškou soli, zamiesime a necháme vykysnúť. Potom odkrajujeme po kúsku cesta, urobíme šúľok, pokrájame na malé kúsky, ktoré šúľame a tvarujeme praclíky. Ukladáme ich hustejšie na pomastený plech, necháme trochu postáť, potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť. Pred dopečením ich potrieme polevou a dáme ešte na chvíľku do rúry, aby poleva zaschla.