Praclíky

60 dkg hladkej múky „špeciál“

20 dkg smetolu (Palmarín)

2 1/2 dl mlieka

4 dkg kvasníc

trošku soli.

Poleva:

3 čajové lyžičky hladkej múky

3 čajové lyžičky soli

studená voda podľa potreby

vymiešať do hladka

aby sa dalo polievať.

Postup:

vo vlažnom mlieku rozmrvíme kvasnice, kvások potom vylejeme do pripravenej múky so smetolom a troškou soli, zamiesime a necháme vykysnúť. Potom odkrajujeme po kúsku cesta, urobíme šúľok, pokrájame na malé kúsky, ktoré šúľame a tvarujeme praclíky. Ukladáme ich hustejšie na pomastený plech, necháme trochu postáť, potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť. Pred dopečením ich potrieme polevou a dáme ešte na chvíľku do rúry, aby poleva zaschla.