Ríbezľová torta

Žlté cesto:
75 g hladkej múky
75 g maizeny
1 ČL prášku do pečiva
100 g masla
75 g práškového cukru
vanilkový cukor
4 žĺtka

Biele cesto:
4 bielky
 štipka soli
200 g práškového cukru
Plnka:, ¾ kg ríbezlí
2 šľahačky
stužovač šľahačky

Postup:

Žlté cesto:

Múku, prášok do pečiva, maizenu zmiešajte. Maslo do penista vymiešajte, pridajte cukor.

Postupne pridávajte žĺtka a múkovú zmes. Do 2 tortových foriem, vložte do foriem mastný papier a boky vymastite. Papier orežte okolo vonku asi na 2 cm.

Cesto rozotrite na formy, ale nie celkom do kraja, pretože sa ešte roztečie.
Krajšie tvarované cesto pokrájajte na 8 častí.

Biele cesto:

Bielka dobre vyšľahajte, pridajte 2/3 cukru a ešte 3 min. tuho šľahajte. Pridajte zvyšok cukru a vyšľahajte.

Biele cesto potrite na žlté a pečte na 180 °C asi 40 min. Posledných 5 min. pečte na 250 °C

Druhý plát cesta po vychladnutí potrite šľahačkou, do nej dajte polovicu ríbezlí, zase šľahačku a ríbezle.

Rozrezaný plát poukladajte na plnku a po povrchu môžete ozdobiť ríbezľami. Tiež môžete pred pečením posypať posekanými mandľami.