Marlenka
Cesto:
100 g masla
3 PL medu
300 g kryšt. cukru
1 KL octu
1 PL jedlej sódy
2 vajcia
700 g hladkej múky
3 PL kakaa
Krém:
400 g masla
1 sladené kondenzované mlieko
2 smotanovo-vanilkové pudingy
6 dl mlieka
4 PL cukru
POSTUP :
My sme robili marlenku ako rezy, pretože je z toho potom viac kúskov, ktoré nie sú tak veľké.
Ale kľudne ju môžte robiť aj ako tortu.
Deň vopred si uvaríme salko - varíme dve hodiny, stále ponorené vo vode .
Cesto :
Vo väčšom hrnci si rozpustíme maslo , med , cukor a vajcia .
Potom zmiešame polievkovú lyžicu sódy bokarbóny s kávovou lyžičkou octu a pridáme do hrnca
Zmes nám začne trochu kypieť.
Keď vznikne hnedá pena, odstavíme z ohňa.
Potom primiešame rukou múku zmiešanú s kakaom.
Ak by sa cesto nechcelo pekne vymiesiť, môžte pridať trochu vody alebo mlieka.
Teraz ho necháme asi hodinku oddychovať.
Keď je už cesto oddýchnuté, rozdelíme si ho na 6 rovnakých častí.
Vyvaľkané ho prenesieme na vymastenú a hladkou múkou posypanú opačnú stranu plechu a odrežeme okrajky.
A okrajky dáme taktiež upiecť, pretože postrúhanými sa bude posýpať hotová marlenka .
Pečieme pri teplote 170C 5-7 minút, treba dávať na cesto pozor, lebo je tenké a aby nezhorelo.
Rovnako si upečieme aj ostatné pláty.
Plnka :
Z mlieka , pudingu a cukru si uvaríme puding a necháme ho vychaldnúť.
Vyšľaháme maslo , pridáme vychladnutý puding a nakoniec uvarené Salko .
Postrúhame upečený plát z okrajkov , ktoré potom preosejeme .
Plnku si nejakým spôsobom rozdelíme na 6 rovnakých častí.
Na každý plát rozotrieme až po okraj a pokračujeme až do konca .
Posledný plát tiež potrieme krémom, ale už len tenkou vrstvou .
Zákusok posypeme okrajkami , do ktorých sme primiešali trochu pomletých orechov .
Necháme odležať, najlepšie do druhého dňa .