Tiramisu
Potrebujeme:
2 balenia podlhovastých talianskych piškót
500 g mascarpone
2,5 dl presso kávy
4 lyžice práškového cukru
8 lyžíc Amaretta
10 lyžíc vaječného likéru
2,5 dl šľahačky
kakao na posypanie.
Postup :
Uvaríme silnejšiu kávu a necháme ju vychladnúť. Po vychladnutí pridáme Amaretto. Mascarpone vymiešame s cukrom a postupne vmiešame vaječný likér a napokon zľahka vyšľahanú šľahačku (bez cukru a stužovača !). Do misy poukladáme piškóty, ktoré polievame kávou, ak chceme aby bol zákusok skôr, piškóty do kávy namáčame. Potrieme krémom, potom znova piškóty a znova krém. Ak použijeme menšiu misku, máme tri vrstvy (ideálne sú len dve). Vrch posypeme kakaom (bez cukru). Zákusok dáme minimálne na 5 hodín do chladničky. Mascarpone nedoporučujem nahrádzať inými surovinami typu nátierkové maslo alebo syr Lučina. Mascarpone dostať bežne kúpiť vo všetkých obchodoch s potravinami, tak isto aj podlhovasté piškóty, najlepšie sú posypané cukrom originál talianske, alebo zn. Manner.